frontistirio

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο
ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου -ίσως- ποιητή της γενιάς του, του Νίκου Γκάτσου (1911 - 1992) γιορτάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει δύο συναυλίες, την Κυριακή 23 και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, με ένα απάνθισμα τραγουδιών του μεγάλου στιχουργού μελοποιημένα από τους σημαντικότερους συνθέτες μας (Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμου Μούτση κ. ά.).
Τα αγαπημένα τραγούδια του ποιητή της «Αμοργού» ερμηνεύουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Η Φαραντούρη έκανε το καλλιτεχνικό της ντεμπούτο ερμηνεύοντας το «Ματωμένο Φεγγάρι» σε στίχους Γκάτσου και μουσική Θεοδωράκη. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συμμετέχει στο αφιέρωμα με την ιδιότητα του συνθέτη, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που μελοποίησε ο ίδιος.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η διακεκριμένη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, ο τελευταίος τραγουδιστής του Χατζιδάκι Βασίλης Γιδάκης και ένα μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων κομμάτια από τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς στις περίφημες μεταφράσεις του Γκάτσου, τραγούδια από το «Αμέρικα-Αμέρικα» του Ελία Καζάν, τους κύκλους «Ελλάς, η χώρα των ονείρων», «Μυθολογία», «Τα Παράλογα» και «Αθανασία».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_19/01/2011_429224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου