frontistirio

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά

     Το έθιμο, σύμφωνα με το οποίο κάθε 1η Απριλίου οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε ψέματα ή να  προβαίνουν σε αστεία πειράγματα και φάρσες έχει μάλλον την αρχή του στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές αναφέρουν τους Γάλλους και τους Κέλτες ως τους λαούς που ξεκίνησαν το έθιμο, το οποίο καθιερώθηκε και έγινε παγκόσμιο.
      Η πρώτη εκδοχή - η σχετική με τους Γάλλους - αναφέρει ότι μέχρι το 1563 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου. Το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος ο 90ς καθιέρωσε ως πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί πολίτες όμως δεν δέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Έτσι εξακολούθησαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα όσοι προσαρμόστηκαν στη νέα συνήθεια να τους στέλνουν "πρωτοχρονιάτικα δώρα" την 1η Απριλίου για να τους πειράξουν. Στο πέρασμα του χρόνου το πείραγμα αυτό έγινε συνήθεια, που επικράτησε σε όλο τον κόσμο.
      Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή - τη σχετική με τους Κέλτες - το έθιμο ξεκίνησε από τους ψαράδες Κέλτες που άρχιζαν το ψάρεμά τους κάθε Πρωταπριλιά. Την εποχή αυτή όμως οι ψαριές είναι πολύ δύσκολες και τα ψέματα για την ποσότητα των ψαριών που έπιαναν ήταν πολλά και συχνά. Έτσι καθιερώθηκε κατά την εκδοχή αυτή το γνωστό έθιμο.
    Το έθιμο έφτασε και στην Ελλάδα, όπου σε πολλές περιοχές θεωρήθηκε ότι αν κάποιος κατάφερνε να ξεγελάσει το “θύμα” του, θα είχε την τύχη με το μέρος του για όλη τη χρονιά ή ότι θα πάνε καλά οι σοδειές του, ενώ το “θύμα” θα έχει ατυχία για όλη τη χρονιά.

    Υπάρχουν όμως και αρκετοί ερευνητές που ανάγουν την αρχή αυτού του εθίμου στη γιορτή της Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος της αρχαίας Ρωμαϊκής θεάς Βένους Απρίλης (Απριλίου Αφροδίτης), ενώ άλλοι τη συνδέουν με την Ινδή θεά του έρωτα, τη Μάγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου