frontistirio

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Το σώμα στο επίκεντρο του αυστριακού σχεδίου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ | Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010  [ 07:33 ]
 
  
 

Σ'αυτή την έκθεση συνυπάρχουν τα αλλόκοτα, αινιγματικά, φανταστικά εικονο-διηγήματα του Alfred Kubin, οι ψυχολογικές διερωτήσεις του Hans Frohnius, το Totenmaske του Arnulf Rainer, τα αυτό-βασανιστικά, παθολογικά παραμορφωμένα κομμάτια γυναικείων σωμάτων και αυτο-πορτρέτων της Maria Lassnig, οι μεταφορικές συμβιώσεις αρχιτεκτονικής και ανατομίας του Hermann Nitsch, ή η βιρτουόζα, παθιασμένη, εκστασιακή στρωμάτωση κειμένου και εικόνας του Gunter Brus. Περί ποίας ο λόγος; Για εκείνη που με τίτλο «Εμμονές και Οικειότητα. Το σώμα στο σύγχρονο αυστριακό σχέδιο» εγκαινιάζεται που την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375195&dt=28/12/2010#ixzz19VypX7E5
«΄Οπως οι Klimt, Schiele, Kokoschka είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την παλιά Βιέννη ως πόλη που γέννησε την ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία της γλώσσας, τη σύγχρονη λογοτεχνία ή τη δωδεκάφθογγη μουσική, έτσι καλλιτέχνες όπως ο Arnulf Rainer, η Maria Lassnig, ή η γενιά του Wiener Aktionismus θεωρούνται σήμερα ως τυπικά βιεννέζικα φαινόμενα της δεκαετίας του '60», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Lorand Hegyi, που θα διαρκέσει στο ΄Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη έως την Κυριακή 3 Απριλίου 2011.
Αυτά τα «φαινόμενα του '60» υπογράφουν τα σχέδια που επικεντρώνονται γύρω από την πιο οικεία και ευαίσθητη θεματική των εικαστικών τεχνών: την παρατήρηση, και εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Αποτέλεσμα, η δουλειά των 12 αυστριακών καλλιτεχνών που φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος να αναδεικνύει αντηχήσεις με σπουδαίους αυστριακούς στοχαστές όπως ο Sigmund Freud και άλλοι. ΄Ενας προκλητικός και αιχμηρός σχολιασμός για το σώμα, λοιπόν, είναι το κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης με όλα τα ψυχολογικά, μυθολογικά και πολιτικά συμφραζόμενα που σχετίζονται με τη σύγχρονη κοινωνία.
Οι 12 avant-garde καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι εξής: Alfred Kubin, Maria Lassnig, Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer, Gunter Brus, Hermann Nitsch, Adolf Frohner, Christian Ludwig Attersee, Kurt Kocherscheid, Frahz West, Lois Weinberger και Birgit Jurgenssen. «Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση ταυτίζονται συχνά με το πολιτιστικό κύρος της Αυστρίας, ή και με ορισμένες αφηγήσεις που είναι κατεξοχήν θέμα στον αυστριακό πολιτισμό», καταλήγει ο επιμελητής της έκθεσης.
«Εμμονές και Οικειότητα. Το σώμα στο σύγχρονο αυστριακό σχέδιο»
12-1-2011 έως 3-4-2011
Ιδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν 1 τηλ: 210-3611206
http://www.blogger.com/www.thf.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=375195&dt=28/12/2010#ixzz19VyYZCql

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου