frontistirio

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟ: ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ - ΔΑΝΤΗΣ

Θεία Κωμωδία του Δάντη
Ο Δάντης με το έργο του commendia γραμμένο στα τέλη του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα θεωρείται από πολλούς ο Όμηρος της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Χαρακτηριστικά, προστέθηκε από το συγγραφέα αλλά και από τους κριτικούς το επίθετο divina, και έμεινε γνωστό στην ιστορία....
με τον τίτλο Θεία Κωμωδία
Διακρίνουμε μια ροή ποιητικού λόγου η οποία είναι και σφικτά΄ πλεγμένη και δίνει και μια ώθηση προς τα επάνω Το θέμα είναι, ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο των νεκρών η ακριβέστερα των ψυχών. Ο ποιητής (ο Δάντης) αφηγείται στο πρώτο πρόσωπο και τραγουδάει, για το τι συνάντησε σε μια διαδρομή που ακολούθησε την εξής κατεύθυνση. Την κόλαση, που είναι κάτω από την επιφάνεια της γης. Το καθαρτήριο που για τον Δάντη είναι ένα ψηλό βουνό νησί, στο οποίο φτάνει μετά την υπόγεια διαδρομή του. Το παράδεισο που είναι ουράνιες σφαίρες, που ξεκινούν από το καθαρτήριο και φτάνουν στον έμπυρο ουρανό.
Τον ποιητή συνοδεύουν οι ψυχές δυο φίλων οδηγών του του Λατίνου ποιητή Βιργιλίου και της Βεατρίκης της αγαπημένης του, της οποίας τον πρώιμο θάνατο είχε τραγουδήσει ο ποιητής στο έργο του «νέα ζωή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου