frontistirio

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής - Μουσείο Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος

     Το σπήλαιο Πετραλώνων αποτελεί ένα μνημείο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν θα ήταν υπερβολή να το συγκρίνουμε με τον Παρθενώνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ κατοικούσαν έλλογα ανθρώπινα όντα πριν 700.000 χρόνια! Στο σπήλαιο αποκαλύφθηκε ολόκληρη βιομηχανία παλαιολιθικών εργαλείων που υπερβαίνει τα1000 αντικείμενα.
         Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νερού. Η εξερεύνηση του σπηλαίου από μια ομάδα κατοίκων του παρακείμενου χωριού, έφερε στο φως ένα ανθρώπινο κρανίο. Πού να φαντάζονταν αυτοί οι πρώτοι εξερευνητές ότι κρατούσαν στα χέρια τους κάτι τόσο αρχαίο και τόσο σημαντικό για όλη την αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους...

http://www.diafragma.gr/



       Τα ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται στο παρακείμενο μουσείο που ανήγειρε η ΑΕΕ με δικά της έξοδα,σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ. Το μουσείο στεγάζει έργο πολλών δεκαετιών ανιδιοτελούς επιστημονικής αναζήτησης.Το 1982, στα συμπεράσματα του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας που έγινε στο μουσείο Πετραλώνων, το έργο της ΑΕΕ και η παρουσίαση των ευρημάτων στο μουσείο χαρακτηρίστηκαν ως "ιδιαιτέρως εντυπωσιακά" (highly impressive).
       Δυστυχώς, το ίδιο το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων δεν βρίσκεται εκεί που ανήκει, δηλ. στα Πετράλωνα και το Μουσείο της ΑΕΕ. Το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αρνείται να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με την κοινότητα Πετραλώνων και να επιστρέψει το κρανίο, το οποίο βρίσκεται ενταφιασμένο σε ένα χρηματοκιβώτιο. Πέραν αυτών όμως, το πανεπιστήμιο αρνείται να παραδόσει το κρανίο ακόμη και όταν το υποχρεώνει δικαστική απόφαση... Οι 100.000 επισκέπτες ετησίως λοιπόν του σπηλαίου, βλέπουν ένα εκμαγείο, και είναι να αναρωτιέται κανείς ως που μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία ενός πανεπιστημίου. Φαίνεται πως κάποιοι φοβούνται αυτό το κρανίο. Η αλήθεια είναι ότι ανέτρεψε πολλά "δεδομένα" και αναστάτωσε πολλούς εντολοδόχους της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

http://www.diafragma.gr/hellas/petralona/petralona.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου