frontistirio

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Aρχική ΣελίδαΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ  Γ' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
        Περιέχονται τα θέματα των εξετάσεων των Ημερησίων και των Εσπερινών Λυκείων, καθώς και των Τέκνων Ελλήνων Ομογενών και των Ελλήνων Υπαλλήλων του Εξωτερικού.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Aρχική ΣελίδαΛΑΤΙΝΙΚΑ  Γ' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
        Περιέχονται τα θέματα των εξετάσεων των Ημερησίων και των Εσπερινών Λυκείων, καθώς και των Τέκνων Ελλήνων Ομογενών και των Ελλήνων Υπαλλήλων του Εξωτερικού.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - ΙΣΤΟΡΙΑ

Aρχική ΣελίδαΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
        Περιέχονται τα θέματα των εξετάσεων των Ημερησίων και των Εσπερινών Λυκείων, καθώς και των Τέκνων Ελλήνων Ομογενών και των Ελλήνων Υπαλλήλων του Εξωτερικού.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2010 - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

          ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
        Περιέχονται τα θέματα των εξετάσεων των Ημερησίων και των Εσπερινών Λυκείων, καθώς και των Τέκνων Ελλήνων Ομογενών και των Ελλήνων Υπαλλήλων του Εξωτερικού.

Aρχική Σελίδα

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Aρχική Σελίδα        Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" έχει μορφοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου παιδείας για το νέο λύκειο η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το δημοσίευμα δεν αναφέρεται στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, για τα οποία θα γίνονται ξεχωριστές εξετάσεις μετά το τέλος του λυκείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, βαθιά γνώση της μητρικής γλώσσας, υψηλό επίπεδο της αγγλικής, με τα επιλεγόμενα μαθήματα να κυριαρχούν έναντι των υποχρεωτικών, εισαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα και ριζική αλλαγή του μοντέλου διδασκαλίας είναι τα ζητούμενα που θέλει το υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο.
Ο αριθμός των γνωστικών αντικειμένων μειώνεται αλλά αυξάνονται ελαφρά οι διδακτικές ώρες. Στην Α' Λυκείου οι ώρες, από 32 που είναι σήμερα, γίνονται 34. Στη Β' Λυκείου από 34 και 35 που είναι σήμερα (ανάλογα με την κατεύθυνση) γίνονται 33. Στη Γ' Λυκείου από 31 ώρες που είναι σήμερα γίνονται 33.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Aρχική ΣελίδαΔόθηκε στη δημοσιότητα εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας σχετικά με τα κριτήρια συνενώσεων/ ιδρύσεων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα κριτήρια αυτά είναι:
- Οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών.
- Η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 3λ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: 10-25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Aρχική ΣελίδαΑπό το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Μέχρι πέρυσι οι Αιτήσεις- Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλονταν από 1 έως 20 Φεβρουαρίου ενώ των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) κατά το μήνα Μάρτιο μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο. Φέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία και η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: H μαγεία των Αριθμών

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321
 


1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:20 Φεβρουαρίου 1822: Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ – Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ


       Στις αρχές του 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος με αρχηγούς τον αντιναύαρχο Καρά Πεπέ Αλή και τον αιγύπτιο υποναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ βγήκε από τον Ελλήσποντο με διαταγή να πλεύσει προς την Πάτρα, προκειμένου να ανεφοδιάσει τους πολιορκούμενους από τους έλληνες επαναστάτες, Τούρκους. Στο κατόπι του βρέθηκε στόλος 63 ελληνικών πλοίων από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες με αρχηγούς τον Νικολή Αποστόλη, τον Ανδρέα Μιαούλη και τον Γκίκα Τσούπα.
       Στις 15 Φεβρουαρίου ο τουρκικός στόλος ναυλόχησε στο λιμάνι της Πάτρας, λόγω κακοκαιρίας. Ο Ανδρέας Μιαούλης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση της ελληνικής αρμάδας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για επίθεση.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: Επιτυχημένη εγχείρηση εγκεφάλου πριν από 2.800 χρόνια στα Άβδηρα της Θράκης!

H αρχαιότερη κρανιακή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα έχει ηλικία 28 αιώνων και πραγματοποιήθηκε στα αρχαία Άβδηρα της Θράκης. Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο πως η 20χρονη ασθενής που χτυπήθηκε από εχθρικό βλήμα έζησε μετά την επέμβαση για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες, αλλά και το ότι ο γιατρός ακολούθησε με απόλυτη επιτυχία την πρακτική του Ιπποκράτη όπως περιγράφεται στα συγγράμματά του δύο αιώνες πριν από τη γέννησή του διασημότερου αρχαίου Έλληνα γιατρού!

Αυτά αποκαλύπτει η έρευνα του καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Adlephi της Νέας Υόρκης Αναγνώστη Αγελαράκη, που δημοσιεύεται στο καινούργιο τεύχος της έγκυρης επιστημονικής επιθεώρησης «Archaeology».
«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη που εδραιώνει τα επιστημονικά θαύματα της ελληνικής ιατρικής και δη της χειρουργικής», λέει στα «NEA» ο κ. Αγελαράκης. «Είναι σημαντικότατο εύρημα όχι μόνο για την αρχαιότητά του, για την ιατρική επιτυχία της ανάρρωσης από επέμβαση σε έναν πολύπλοκο κρανιακό χώρο, για την εκπληκτική χειρουργική εργασία που μας δείχνει, αλλά και για τις αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τις ρίζες της χειρουργικής».

ΠΑΙΔΕΙΑ: Ο θεσμός των Φροντιστηρίων δεν είναι ελληνικός θεσμός μόνο!!!

Aρχική ΣελίδαΟ θεσμός των Φροντιστηρίων δεν είναι ελληνικός θεσμός μόνο!!!
Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας), Φροντιστήρια λειτουργούν σε πολλές χώρες του κόσμου, οπως η Αγγλία, η Γερμανία, Ιαπωνία και αλλού. Δείτε στην ακόλουθη διεύθυνση Φροντιστήριο της Γερμανίας:

                                                            http://www.studienkreis.de/

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ: 22-02-11 Ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα: «Ιδιωτική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές»

                                        Δελτίο Τύπου

«Το Νέο Σχολείο που εφαρμόζουμε στη Δημόσια Εκπαίδευση, θέλουμε να ισχύσει και στην Ιδιωτική. Οι αλλαγές της Παιδείας που οραματιζόμαστε, προωθούν την ευγενή άμιλλα και το συναγωνισμό μεταξύ όλων των σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών»

«Η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης συνδυάζεται παράλληλα με τη στήριξη της Ιδιωτικής»
«Θέλουμε λιγότερη ύλη περισσότερο υλικό. Να φύγουμε επιτέλους από το σχολείο της παπαγαλίας και πάμε σε ένα σχολείο ουσίας. Ένα σχολείο στο οποίο ο μαθητής αφομοιώνει και μαθαίνει με χαρά»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1919

    Πρωτομαγιά του 1919. Ο κόσμος σεργιανούσε στους δρόμους της Σμύρνης ανίδε­ος, ενώ στη μεγάλη αίθουσα της Μητρόπολης συγκεντρώνονταν με ειδική πρό­σκληση οι δημογέροντες και οι ιερείς, μ' επικεφαλής τον μαρτυρικό μητροπολίτη Χρυσόστομο, για ν' ακούσουν πνιγμένοι στα δάκρυα το πρώτο διάγγελμα που έ­στελνε στο λαό της Ιωνίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας,Ελευθέριος Βενιζέλος.  
«Το πλήρωμα του χρόνου ήλθεν. Η Ελλάς εκλήθη υπό του Συνεδρίου της Ει­ρήνης να καταλάβη την Σμύρνην, ίνα ασφαλίση την τάξιν. Οι ομογενείς εννοούσιν ότι η απόφασις αυτή ελήφθη, διότι εν τη συνειδήσει των διευθυνόντων το Συνέδριον, είναι αποφασισμένη η ένωσις της Σμύρνης μετά της Ελλάδος. Διατελέσας μέχρι των Βαλκανικών πολέμων υπόδουλος υπό τον αυτόν ζυγόν, εν­νοώ καλώς ποία αισθήματα χαράς θα πλημμυρίσωσι σήμερον τας ψυχάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Πρόσφυγες φτάνουν στη Σμύρνη από την ενδοχώρα

Η πόλη άρχισε να γεμίζει πρόσφυγες από την ενδοχώρα. Οι περισσότεροι ήταν μικροκαλλιεργητές που είχαν κληρονομήσει ένα κομμάτι γης από τους παππούδες τους. Οι πρόγονοι τους είχαν εγκατασταθεί στη Μικρά Ασία προτού αρχίσουν οι Τούρκοι να αναπτύσσουν εθνική συνείδηση και να φιλοδο­ξούν να γίνουν κράτος. Ήταν άνθρωποι της γης και είχαν μάθει να ζουν τις οικογένειές τους με τα λιγοστά στρέμματα που είχαν στη διάθεσή τους, με μια α­γελάδα, ένα γάιδαρο και ένα κατσίκι. Αυτή ήταν η περιουσία τους. Καλλιερ­γούσαν καπνά, σύκα, σταφίδα και άλλα εξαγώγιμα προϊόντα. Ήταν πάντως ει­δικοί στην καλλιέργεια της καλύτερης ποιότητας καπνού και της καλύτερης -σε ολόκληρο τον κόσμο- σταφίδας της Μικράς Ασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η τύχη του ανδρικού πληθυσμού μετά την καταστροφή της Σμύρνης

Ο Κεμάλ είχε εκδώσει μια διαταγή που καθόριζε ακριβώς την κατάσταση. Όλοι οι άρρενες Έλληνες και Αρμένιοι, από 17 έως 45 ετών (η δρ. Λάβτζοϊ λέει από 15 ως 50, αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος), θα εκτοπίζονταν στο εσωτερικό για να υπηρετήσουν σε τουρκικές ομάδες εργασίας. Αυτό σήμαινε απλώς παράταση του μαρτυρίου ακολουθούμενη από το θάνατο. Κατόπιν, όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες, που δεν ανήκαν στην παραπάνω κατηγορία, θα στέλνονταν στις ομάδες εργασίας άσχετα από το φύλο και την ηλικία τους. Στη συνέχεια, ύστε­ρα από έκκληση της Νίαρ Ιστ Ριλίφ και άλλων, δόθηκε παράταση για τη δεύτε­ρη κατηγορία ως τις 8 Οκτωβρίου και εκδόθηκε μια άλλη διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι χριστιανοί έπρεπε να έχουν φύγει από την Ανατολία μέσα σε 30 ημέρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Rene Puaux, Οι τελευταίες ημέρες της Σμύρνης

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η διαταγή του στρατηγού Νουρε­ντίν να συλλάβουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από δεκαοκτώ μέχρι σαράντα πέντε ετών. Αντίθετα με την εξήγηση που έδωσαν εκ των υστέρων οι Τούρκοι, δεν επρόκειτο παρά για άνδρες που υπετίθετο ότι είχαν αγωνιστεί στο πλευρό του ελληνικού στρατού. Στην πράξη συνέλαβαν όλους τους άνδρες με ρωμα­λέο παρουσιαστικό από δεκαπέντε μέχρι πενήντα πέντε ετών. Γι' αυτές τις συλλήψεις ένας μάρτυρας αφηγείται τα ακόλουθα:
   «Δεν μπορούσε να υπάρξει πιο σπαρακτικό θέαμα· οι γυναίκες είχαν χω­ριστεί από τους άνδρες τους, οι μανάδες από τους γιους τους, οι αδελφές από τους αδελφούς τους. Όλοι όσοι είχαν συλληφθεί με τον τρόπο αυτό, είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ad hoc και, όταν συγκεντρώ­θηκαν όλοι εκεί, έπεσαν θύματα ληστείας των Τούρκων στρατιωτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η Πηνελόπη Δέλτα οργανώνει αποστολές τροφών και ρουχισμού για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

    
Ξαπέστειλα το φούρναρη και πήγα ίσια στο Y.M.C.A, που ήξερα που μάζευε χρήματα για βοηθήματα. Βρήκα το διευθυντή, έναν ως εκεί πάνω, προστυχούτσικο άνθρωπο, που με δέχθηκε με καλόβουλο χαμόγελο. Του είπα πως θέλω στην προκυμαία ν' ανοίξω μαγειριά, οπωσδήποτε στεγασμένο, να δίνω σούπα και ψωμί σ' όσους φθάνουν πεινασμένοι.
-        «Εμείς να σας δώσουμε και σκηνές και καζάνια και φουφούδες και ό,τι θέλε­τε», μου είπε προθυμότατος. «Σας τα στήνομε και από σήμερα το απόγεμα. Θέλαμε να το κάνομε και μεις. Μα χρειάζεται άδεια. Και δε μας τη δίνουν. Αν την πάρετε, αρχίζομε αμέσως».
-        «Από ποιον εξαρτάται;»

ΠΑΙΔΕΙΑ: "Επαναληπτικά θέματα 2011" της ΟΕΦΕ

Το ΓΕΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ θα συμμετάσχει φέτος στα "Επαναληπτικά Θέματα 2011" της ΟΕΦΕ.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην παρακάτω διεύθυνση:

http://oefe.keystone.gr/them-anagelia/files/prog_2011.pdf

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

                                            

                    ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
                          ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 4,90 ΕΥΡΩ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ -1919


Η ελληνική διοίκηση χορηγούσε οικονομική βοήθεια και διένεμε αλεύρι, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που είχαν πέσει θύματα των κεμαλι- κών επιδρομών στα ενδότερα. Το μεγαλύτερο κύμα φυγάδων έφτασε στη Σμύρνη μετά την καταστροφή του Αϊδινίου και του Ναζλί το 1919. Ανάμεσα σε αυτούς που χρειάζονταν και έπαιρναν βοήθεια ήταν και χιλιάδες Τούρκοι.

 George Horton, Αναφορικά με την Τουρκία, σ. 109

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η άφιξη στην Αθήνα - Αμερικανική βοήθεια για την περίθαλψη των προσφύγων

  George Horton, Αναφορικά με την Τουρκία,  σσ. 175-177

  Το αντιτορπιλικό έφτασε στον Πειραιά τα χαράματα της επόμενης μέρας. Ύστερα από σύντομες διαπραγματεύσεις, οι αρχές έδωσαν άδεια αποβίβασης σε όλα τα μέλη της παροικίας μας. Πολύ σύντομα πείστηκα ότι είχα κάνει πολύ καλά που ανέλαβα προσωπικά την υπόθεση των πολιτών μας. Οδήγησα, προσωρινά, τους επιβάτες του Simpson στις εγκαταστάσεις του τε­λωνείου και φρόντισα να συγκροτηθεί αμέσως μια επιτροπή από τους πιο ικα­νούς στο χειρισμό γραφειοκρατικών θεμάτων - εξασφάλιση προμηθειών, δια­νομή χρημάτων για τις ανάγκες κάθε οικογένειας κλπ. Τα χρήματα αυτά τα εί­χαμε πάρει στη Σμύρνη από τους αντιπροσώπους της Επιτροπής Ανακούφι­σης της Εγγύς Ανατολής. Στη συνέχεια καταπιάστηκα με το πρόβλημα της στέ­γασης των φυγάδων.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



Τα σύννεφα του πρώτου μεγάλου πολέμου μαζεύονται ολόμαυρα στα ελληνικά σύ­νορα: προς Β. η Σερβία μάχεται ηρωικά εναντίον των επιδρομέων. Ένας νέος κίνδυ­νος προβάλλει προς Α. με την είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο ως συμμάχου των Κεντρικών Δυνάμεων (28 Οκτωβρίου 1914). Μια εβδομάδα αργότερα ο Άγγλος πρωθυπουργός δηλώνει ότι ο σουλτάνος έσκαψε μόνος του το λάκκο. Σε λίγους μή­νες, τον Ιανουάριο του 1915, αρχίζουν οι επιχειρήσεις της Entente στα Δαρδανέλια. Ο τσάρος και οι Ρώσοι διπλωμάτες αρχίζουν τώρα να τρέφουν τις πιο μεγάλες ελπί­δες να υποκαταστήσουν τους Τούρκους ως νόμιμοι κληρονόμοι των Βυζαντινών αυ­τοκρατόρων και να ιδούν τον σταυρό και τη σημαία τους με τον δικέφαλο βυζαντινό αετό να κυματίζει επάνω στον τρούλο της Αγ. Σοφίας.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1913 ΩΣ ΤΟ 1918


ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Εκκλησιαστικές
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους

Κατά τη διάτκεια
του Α΄ Παγκοσμίου
Πολέμου
Σύνολο
  περιφέρειες
(1913-1914)
(1914-1918)

Έφεσος
49.695
8.239
57.934
Ηλιούπολις

9.842
9.842
Κρήνη (Τσεσμές)
60.496

60.496
Σμύρνη
9.250

9.250
Κυδωνίαι (Αϊβαλί)
5.657
20.730
26.387
Μοσχονήσια

6.000
6.000
Φιλαδέλφεια

1.959
1.959
Κύζικος
8.628
7.519
16.147
Άναια

13.813
13.813
Δαρδανέλια
19.055
6.520
25.575
Νικομήδεια
444
8.446
8.890
Πισιδία
665
6.395
7.060
Μαρμαράς

29.600
29.600
Προύσα

12.076
12.076
Ρόδος (ηπ. τμήμα)

376
376
Ταρσός και Αδανα

3.650
3.650
Χαλκηδών

9.394
9.394

153.890
144.559
298.449

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1912 ΩΣ ΤΟ 1920

     Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει τον αριθμό των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλά­δα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, του Μεγάλου Πολέμου και στην περίο­δο που ακολούθησε την Ανακωχή του Μούδρου:

Από τη Μικρά Ασία
190.000
Από την Κωνσταντινούπολη
40.000
Από τη Θράκη
200.000
Από τη Σερβία, τη Βουλγαρία
10.000
Από τη Μακεδονία
15.000
Από τη Ρωσία
50.000
Από τη Δωδεκάνησο
30.000
Σύνολο
535.000