frontistirio

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ LEPANTO

του Θοδωρή Τομαρά
     Φιλολόγου



Μια ιδιότυπη αρχοντιά χαρακτηρίζει την πόλη της Ναυπάκτου που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα μέσω Αττικής Οδού και Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Η Ναύπακτος σήμερα είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Το βενετσιάνικο καλοδιατηρημένο κάστρο της με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου - ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ελλάδας – και το γραφικό λιμάνι της αποτελούν πραγματικά στολίδια για την πόλη, που γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης της Ναυπάκτου που την κάνουν ξεχωριστή και ιδιαίτερη είναι ο παραδοσιακός της χαρακτήρας που έχει καταφέρει να διατηρήσει με το πέρασμα των χρόνων. Ο παραδοσιακός αυτός χαρακτήρας είναι εμφανής στα πολλά παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια που υπάρχουν στην πόλη. Μερικά από αυτά είναι το Δημαρχείο, η Εθνική Τράπεζα, η Οικία Τζαβέλα, το κτίριο «Ναυπακτία» στο Λιμάνι, που προσδίδουν μια ξεχωριστή αίγλη στην πόλη.
Όμως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στη Ναύπακτο, που η αρχή της χάνεται στα βάθη της ιστορίας και ανάγει το όνομά της στην κατασκευή πλοίων από τους Ηρακλείδες τον 11ο αι. π.Χ. και στο πέρασμά τους στην Πελοπόννησο (ναυς + πήγνυμι = πλοία κατασκευάζω).
Στον δυτικό λιμενοβραχίονα στέκει το άγαλμα του αγωνιστή – πυρπολητή Γεωργίου Ανεμογιάννη - Παξινού (1796-1821) για να μας θυμίζει την ηρωική του θυσία στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στο λιμάνι επίσης βρίσκεται το «Πολιτιστικό Πάρκο Θερβάντες», το οποίο κοσμεί το άγαλμα του μεγάλου Ισπανού λογοτέχνη Μιχαήλ Θερβάντες (1547-1616). Ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» συμμετείχε - σε ηλικία μόλις 23 ετών - στην περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Batalla Naval de Lepanto - 7 Οκτωβρίου 1571), όπου πολεμώντας γενναία τραυματίστηκε στο χέρι.


Κοντά στο λιμάνι συναντάμε το Στενοπάζαρο, ένα γραφικό πλακόστρωτο στενό δρόμο, που σε παλαιότερες εποχές ήταν γνωστός  ως «Οδός Μεζεδίων». Σήμερα υπάρχουν εμπορικά καταστήματα και όμορφα καφέ, που αξίζει να επισκεφτείτε, ενώ πολλά καφέ και ξεχωριστά μπαράκια με γούστο βρίσκονται γύρω από το λιμάνι, αλλά και στα στενά του.
Ο επισκέπτης μπορεί να ανηφορίσει προς το κάστρο είτε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που περνά μέσα από το πυκνό πευκοδάσος, είτε από τα γραφικά στενά της πόλης. Η δεύτερη διαδρομή είναι πιο ανηφορική, όμως αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Το κάστρο είναι χτισμένο σε πολλά σημεία πάνω σε παλαιότερα τείχη της πελασγικής και της αρχαιοελληνικής εποχής. Επιδιορθώθηκε και αναπτύχθηκε από τους Ενετούς, που κατέλαβαν την πόλη το 1407 και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της χώρας μας. Αποτελείται από δύο βραχίονες, ανατολικά και δυτικά, και τέσσερις εγκάρσιες τειχοποιίες που δημιουργούν πέντε διαζώματα, που το κάνουν μοναδικό στην Ευρώπη.
Το Ασκληπιείο, το Ρολόι, το Βεζύρ Τζαμί, το Φαλτσοπόρτι, το ξωκλήσι του Αϊ Λια είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς κάνοντας έναν περίπατο στο γραφικό κάστρο, ξαναζωντανεύοντας έτσι τις μνήμες της ιστορίας της πόλης.
Στη δυτική είσοδο της Ναυπάκτου βρίσκεται το αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη (Πύργος Μπότσαρη), ένα ιδιαίτερα επιβλητικό κτίριο του 15 -16 ου αι.. Σήμερα στεγάζει το κοινωφελές ίδρυμα «Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη», καθώς επίσης και τη μόνιμη έκθεση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.



Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφτεί το «Μουσείο Ιερού Αγώνος 1821», που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο οποίο εκτίθενται όπλα και κειμήλια της Επανάστασης του 1821, καθώς και κειμήλια της οικογένειας Φαρμάκη.
Όμως πολλά και σημαντικά αξιοθέατα μπορεί κανείς να επισκεφτεί και στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.
Ιδιαίτερης ιστορικής αξίας είναι η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Βομβοκούς), που βρίσκεται δέκα χλμ. βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιού ναού το 1695, ενώ στο 21ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ναυπάκτου - Λιδωρικίου υπάρχει διακλάδωση, η οποία μετά από 6 χιλιόμετρα μας οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας, το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ ένα μαγευτικό, γαλήνιο και πανοραμικό τοπίο, γεμάτο βλάστηση και πανύψηλα δένδρα. Η Βαρνάκοβα είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί, καθώς επίσης οι δεσπότες του Δεσποτάτου της Ηπείρου Άγγελοι Κομνηνοί και Παλαιολόγοι συνέδεσαν το όνομά τους με μια σειρά αφιερώσεων στο μοναστήρι.          
                Πολλοί τέλος είναι και οι επισκέπτες στα σύγχρονα μοναστήρια της περιοχής μας, όπως στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δ.Δ. Σκάλας Ναυπάκτου  και στο χωριό Τρίκορφο Δωρίδας, λίγα χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, όπου είναι η Μονή του Αυγουστίνου Ίππωνος και Σεραφείμ του Σαρώφ.
                Η Ναύπακτος ως μια παραδοσιακή πόλη διατηρεί με το πέρασμα των χρόνων τα ήθη και έθιμά της και προσπαθεί κάθε χρόνο να τα διατηρεί ζωντανά στις συνειδήσεις των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της, μέσα από εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται σε αντίστοιχες ημέρες γιορτής.
                Ξεχωριστή όμως θέση κατέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις ο εορτασμός της Μεγάλης Παρασκευής, η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571), η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (18 Απριλίου 1829), ενώ τέλος με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».
                Ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία των διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της Ναυπάκτου. Στην πόλη του Γιάννη Βλαχογιάννη, του Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα και πολλών άλλων σημαντικών λογοτεχνών, σήμερα ζουν και εμπνέονται αξιόλογοι λογοτέχνες και ζωγράφοι.
Στη Ναύπακτο ο επισκέπτης μπορεί να βρει ηρεμία, φυσικές ομορφιές, φιλόξενους και φιλικούς ανθρώπους. Ένας περίπατος στα γραφικά δρομάκια της πόλης, γύρω από το λιμάνι καθώς και στις δύο παραλίες (Ψανή και Γρίμποβο) θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές. Στην πόλη λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς και πολλά εστιατόρια, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε μοναδικούς μεζέδες παραδοσιακής κουζίνας ή ένα αξέχαστο δείπνο δίπλα στο κύμα. Όταν το φως της ημέρας σβήσει οι ταβέρνες, τα μπαράκια, τα κέντρα διασκέδασης και τα club που λειτουργούν στην πόλη, σας υπόσχονται να σας χαρίσουν μια ξεχωριστή βραδιά.
 Ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά των δύο οργανωμένων παραλιών που βρίσκονται στην πόλη (βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες), καθώς και στις παραλίες που βρίσκονται ανατολικά της (Χιλιαδού, Παραθάλασσο, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Σεργούλα, Τριζόνια) και δυτικά (Αντίρριο, Μακύνεια, Ρίζα, Κάτω Βασιλική) ή να κάνει ιππασία, ράφτινγκ και κανόε – καγιάκ στον Εύηνο (Χάνι Μπανιά) στις πολύ καλά οργανωμένες εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί.

Η γεωγραφική θέση της Ναυπάκτου ευνοεί εκτός από εκδρομές στο ιστορικό τρίγωνο Ολυμπία - Ναύπακτος – Δελφοί και τις περιηγήσεις από απαιτητικούς τουρίστες που αναζητούν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για τους φυσιολάτρες που επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με μια επιστροφή στη φύση ή επιζητούν την άσκηση μαζί με την αναψυχή, η ορεινή Ναυπακτία και η ορεινή Φωκίδα είναι ένας παράδεισος για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες και καλά οργανωμένα ξενοδοχεία λειτουργούν όλο το χρόνο στην ορεινή Ναυπακτία, που προσελκύουν πλήθος τουριστών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Το τοπίο είναι μοναδικό, ενώ πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής. Αξίζει να επισκεφτείτε τη γραφική Άνω Χώρα, την Ελατού, την Τερψιθέα, τα Κρυονέρια, την Αμπελακιώτισσα και την ιστορική Μονή της, αλλά και τα άλλα χωριά του Δήμου Αποδοτίας, ενώ η Σίμος, η Ποκίστα, η Δορβιτσά (Δήμος Πυλήνης) και ο αρχοντικός Πλάτανος, η Αράχοβα, η Κλεπά και η Ευηνολίμνη θα σας αποζημιώσουν με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές τους.
Εξίσου γαλήνιο και μαγευτικό είναι και το τοπίο της ορεινής Φωκίδας, με γραφικά χωριά και απλούς φιλόξενους κατοίκους. Αξίζει να επισκεφτείτε το Ευπάλιο, το Τείχιο, το Παλαιοξάρι, την Ποτιδάνεια, το Φράγμα του Μόρνου, το Κροκύλειο, την Πενταγιού, την Αρτοτίνα, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε να περάσετε στα Τριζόνια, το μοναδικό νησάκι του Κορινθιακού κόλπου που κατοικείται.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που χιλιάδες ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν και με δυσκολία θα μπορέσουν να την αποχωριστούν, αφού διαθέτει ό,τι χρειάζεται κάποιος για να συνθέσει τις διακοπές των ονείρων του, που πιστέψτε μας θα παραμείνουν αξέχαστες. 


                                 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:
1) Ναύπακτος- Ρέρεση - Λιμνίτσα - Τερψιθέα - Ελατού - Άνω Χώρα - Αμπελακιώτισσα.
2) Ναύπακτος - Παλαιόπυργος - Σίμος – Ποκίστα - Πλάτανος – Αράχοβα - Ευηνολίμνη.
3) Ναύπακτος - Χάνι Μπανιά (κανόε - καγιάκ στον Εύηνο ποταμό) - Θέρμο (Ιερό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας).
4) Ναύπακτος – Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου - Αρχαία Ολυμπία.
5) Ναύπακτος – Γαλαξίδι - Δελφοί – Αράχοβα (χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού).
6) Ναύπακτος - Ρέρεση - Λιδωρίκι - Φράγμα Μόρνου - Βαρδούσια.
7) Ναύπακτος - Ευπάλιο - Μονή Βαρνάκοβας - Τείχιο - Παλαιοξάρι - Ποτιδάνεια.
8) Ναύπακτος - Δορβιτσά - Λουτρά Στάχτης - Θέρμο (Ιερό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου