frontistirio

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Το Λιμάνι της πόλης του Lepanto

 του Θοδωρή Τομαρά
    Φιλολόγου

Οι δύο λιμενοβραχίονες του γραφικού λιμανιού της πόλης της Ναυπάκτου (Lepanto) είναι οι απολήξεις των δύο μεγάλων βραχιόνων, που αρχίζουν από την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία (Κάστρο). Ο ανατολικός λιμενοβραχίονας διατηρείται στην αρχική του μορφή, ενώ στο δυτικό δεν υπάρχει πια η σκοπιά, όπως στον ανατολικό, ούτε και ο στρατώνας της τουρκικής φρουράς.
 
           Οι περιηγητές Ι. Spon και Β. Randolf, που πέρασαν και από τη Ναύπακτο το 1675 δίνουν την πληροφορία, ότι επιβάλλονταν τέλη ελλιμενισμού και ότι την είσοδο έφραζε αλυσίδα, προφανώς για να μην είναι δυνατή η διαφυγή από την καταβολή των σχετικών τελών.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας την εξουσία στο λιμάνι ασκούσε ο Λιμάν Αγασί, που προφανώς εισέπραττε τα τέλη. Με δεδομένο ότι η είσοδος έχει άνοιγμα περίπου 35 μ. και πλάτος γύρω στα 120 μ., είναι φανερό, ότι το λιμάνι ήταν χώρος για τον ελλιμενισμό μικρών μόνο σκαφών. Τα μεγαλύτερα πλοία παρέμειναν έξω απ' το λιμάνι, προστατευόμενα από τα κανόνια του Κάστρου.
Ο πυθμένας του λιμανιού δεν έχει βάθος μεγαλύτερο από 5 μ. και είναι στρωμένος, από την κατασκευή του, με πλάκες από πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου